ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον πρωτεργάτη του Πανελλήνιου Ιεραποστολικού Συνεδρίου Γιώργο Κανταρτζή.


Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε να σκεφτείτε για τη δημιουργία του Ιεραποστολικού Συνεδρίου;

΄Ηταν στη δύση του 1979 προς την ανατολή του 1980, όταν περίπου 250 νέοι και νέες, από κάθε γωνιά της Ελλάδος και από όλες τις ευαγγελικές αποχρώσεις, βρέθηκαν  στο Palais de Beaulieu της Λοζάννης για το Β΄ Πανευρωπαϊκό Ιεραποστολικό Συνέδριο Νεολαίας - MISSION 80. Ο συνολικός αριθμός των συνέδρων έφτασε τους 7.000. Την οργάνωση του στην Ελλάδα, ανάθεσαν σ’ εμάς. Η ευθύνη ήταν πάνω από τις δυνάμεις μας, επειδή δεν είχαμε εμπειρία από διεθνή συνέδρια. Φυσιολογικά, ζητήσαμε την αρωγή του σκαπανέα ιεραποστόλου, αείμνηστου τώρα Κώστα Μακρή… Δύο πούλμαν από την Β. Ελλάδα και δυο από τη Νότιο, χώρια απ’ αυτούς που ταξίδεψαν με το αεροπλάνο, βρεθήκαμε στη Λοζάννη… Το πρόγραμμα του συνεδρίου, ποικίλο και πλούσιο, με ομιλίες στην τεράστια αίθουσα, υμνωδία, σεμινάρια, workshops… Όλα στόχευαν στην καλλιέργεια του παγκόσμιου ιεραποστολικού πνεύματος. Περάσαμε 4 ημέρες ευλογημένες μέσα σε μια ατμόσφαιρα παγκόσμιου ιεραποστολισμού. Και όλοι, λίγο πολύ, ευλογηθήκαμε και καταλάβαμε τη σπουδαιότητα της ιεραποστολής στο έργο της εκκλησίας. Το συνέδριο αυτό άφησε ανεξίτηλα σημάδια στο νου και στην καρδιά μας. Πλάτυνε ο οραματισμός μας για την ανάγκη μιας μεγάλης κινητοποίησης για την εκπλήρωση της Μεγάλης Αποστολής…


Πότε, πώς και από ποιους υλοποιήθηκε ο οραματισμός σας;

Αν ο οραματισμός έμενε μόνο στο επίπεδο του πρόσκαιρου ενθουσιασμού, αργά γρήγορα, θα εξατμιζόταν. Μέσα στην καρδιά μας υπήρχε η διακαής επιθυμία: Τι ωραία θα ήταν αν μπορούσε να γίνει ένα Ιεραποστολικό Συνέδριο και στην Ελλάδα… ΄Ηταν ένα σούρουπο του 1980 όταν, μαζί με το νεαρό εργάτη του Ευαγγελίου από την Κατερίνη, τον Γιώργο Θ.Υφαντίδη, ποιμένα τώρα της Ε.Ε.Ε. Λάρισας, ανεβαίναμε στα Πιέρια, με το αυτοκίνητό του, με προορισμό μια συνάθροιση σ’ ένα χωριό. Συζητώντας για τις διάφορες πτυχές του έργου, σε μια στιγμή του είπα: «Τι θα έλεγες, αν, με τη βοήθεια του Θεού, προχωρούσαμε στη δημιουργία Ι.Σ. στην πατρίδα μας;». Πρόσφατα, είχε βρεθεί κι εκείνος στο άλλο μεγάλο ιεραποστολικό συνέδριο για τη νεολαία, στην Ουρμπάνα των ΗΠΑ, όπου συμμετείχαν περίπου 15.000 άτομα. Δεν είχαμε, ίσως, συνειδητοποιήσει εκείνη τη στιγμή τη μεγάλη ευθύνη ενός τέτοιου εγχειρήματος… Μικρή ήταν η πίστη μας, σ’ ένα μεγάλο Θεό, που στην καρδιά Του την πρώτη θέση κατέχουν οι ιεραποστολές…Την απόφασή μας συζητήσαμε και με δυο άλλα αδέλφια μας, την αείμνηστη Ροδή Πορτοκαλίδου (Λεμονοπούλου) και τον Γιώργο Ν. Χουσουρίδη, που ήμασταν σε μια επιτροπή της εκκλησίας μας και ομόφωνα συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε. 


Γιατί υπήρχε η ανάγκη για ένα Ιεραποστολικό;

Είναι αλήθεια, συνέδρια Βιβλικά για μεγάλους και τη νεολαία ήδη λειτουργούσαν από χρόνια στην πατρίδα μας, με καλά αποτελέσματα. Δεν υπήρχε όμως κανένα με σκοπό τις ιεραποστολές. Βέβαια, αρκετές τοπικές εκκλησίες είχαν το δικό τους ιεραποστολικό έργο. Στο εξωτερικό, σύνοδοι εκκλησιών και διάφορες τοπικές εκκλησίες, έχουν τα δικά τους ιεραποστολικά συνέδρια. Σε μερικές εκκλησίες μάλιστα τα ιεραποστολικά συνέδρια παίζουν ζωτικό ρόλο στη ζωή των τοπικών εκκλησιών. Πολλές μάλιστα αποστέλλουν και υποστηρίζουν με τις προσευχές τους και οικονομικά ιεραποστόλους. Και στην πατρίδα μας, ασφαλώς υπήρχαν, εδώ κι εκεί, εκκλησίες που είχαν κάποιο ιεραποστολικό πρόγραμμα. Δεν υπήρχε κάτι οργανωμένο. Το  Ι.Σ., όπως τονίζεται στα έντυπα μας, δεν σκοπεύει να υποκαταστήσει το ιεραποστολικό έργο των τοπικών εκκλησιών, αλλά έρχεται για να σταθεί αρωγός.


Πότε πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο;

΄Ηταν Ιούνιος του 1981, όταν, δειλά δειλά, πραγματοποιήθηκε το 1ο Ι.Σ., στο Βιβλικό Κέντρο ΑΡΓΟΣ ΖΩΔΙΑΤΗΣ, στη Λεπτοκαρυά. Οι τακτικοί σύνεδροι δεν ξεπέρασαν τους 50 - 60, άλλοι τόσοι ήταν και οι επισκέπτες. Δεν απογοητευτήκαμε. ΄Ηταν μια μικρή αρχή. Την Κυριακή, μεταφερθήκαμε στην Κατερίνη όπου είχαμε τη βραδινή μας σύναξη στην κατάμεστη Ευαγγελική εκκλησία. Για την ιστορία αναφέρουμε τους πρώτους ομιλητές: Στέλιος Καλοτεράκης, ποιμένας της Ελληνικής Ε. Ε. Θεσσαλονίκης, Γιάννης Π. Κρεμμύδας, Εργάτης Λόγου της Ελεύθερης Ε.Ε. Αθηνών, Γεώργιος Πατσαούρας, ποιμένας Εκκλησίας Πεντηκοστής, Αθήνα και ο Μπιλ Μπόλντουϊν, της Ελληνικής Βιβλικής Σχολής στο Καστρί, τότε.


Ποιος είναι ο σκοπός του Ιεραποστολικού συνεδρίου;

Ο πρωταρχικός σκοπός του Ι.Σ. είναι η τόνωση, αύξηση, καλλιέργεια και μετάδοση του παγκόσμιου ιεραποστολικού οραματισμού στους πιστούς της Ελλάδος. Η κάθε εκκλησία πρέπει να βάλει τον ευαγγελισμό του κόσμου, ως πρώτη προτεραιότητα, να είναι ζωτικό μέρος των διακονιών της.  


Ποια ήταν η πορεία τα πρώτα χρόνια. Υπήρξε ανταπόκριση από μέρους του κόσμου;

Από την αρχή ακόμη είχαμε συμπαραστάτες και συνεργάτες μας μερικούς αδελφούς, που είχαν αναπτύξει ιεραποστολική και ευαγγελιστική δραστηριότητα. Από το 9ο, όμως, Ι.Σ. προσκλήθηκαν στην αρχή να πλαισιώσουν την επιτροπή και άλλα πρόσωπα: Κώστας Μακρής, Γιώργος Γούναρης, Φώτης Ρωμαίος, Γιάννης Ρούσσος. ΄Αλλα πρόσωπα που υπηρέτησαν στην επιτροπή ως ταμίες ήταν οι  Γιώργος Ν. Χουσουρίδης, Παύλος Σιδηρόπουλος, Θεόφιλος Καρυπίδης, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Γιάννης Μιχαηλίδης. 


Από το 3ο Ι.Σ. αρχίσαμε να στέλνουμε ένα έντυπο/πρόσκληση σε μορφή εφημερίδας, με το αναλυτικό πρόγραμμα, τους ομιλητές και άλλα χρήσιμα στοιχεία και κάποια ιεραποστολικά μηνύματα. Τη μικρή μας πίστη ο Θεός την αντάμειψε. ώστε στη συνέχεια, κάθε χρόνο και ο αριθμός των συνέδρων ανέβαινε. Κάποτε οι τακτικοί σύνεδροι ξεπέρασαν και τα 500 άτομα, τα δε Σαββατοκύριακα ο αριθμός των επισκεπτών ήταν μεγάλος. Η κάθοδος των Αθηναίων ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Κάποτε ξεπέρασαν και τα 250 άτομα. Πολλούς συνέδρους αναγκαστικά τους τακτοποιούσαμε σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τα γεύματα στην τραπεζαρία γίνονταν σε δυο βάρδιες. Επίσης, ο αριθμός της νεολαίας  ήταν μεγάλος.


Πώς γίνεται επιλογή των ομιλητών και ποια τα πνευματικά αποτελέσματα του;

Συνήθως, έχουμε ένα ή δυο ομιλητές από το εξωτερικό, που είναι έμπειροι στις ιεραποστολές. Οι Έλληνες ομιλητές, είναι από όλες τις γνωστές αποχρώσεις. Τα μηνύματα είναι πάντα ιεραποστολικού περιεχόμενου. Μερικές φορές, η επιλογή των ομιλητών του εξωτερικού δεν ήταν επιτυχής. Σε μερικά Ι.Σ.,  μετά την κεντρική ομιλία της Κυριακής, γίνονταν πρόσκληση από τον ομιλητή ή από τον Κώστα Μακρή και αρκετά άτομα ανταποκρίνονταν στην πρόσκληση για αφιέρωση στο έργο. Και δοξάζουμε τον Θεό, γιατί σήμερα αρκετοί απ’ αυτούς είναι σε διάφορες διακονίες. Πιστεύουμε, ότι πολλά αδέλφια μας ευλογούνται από τα συνέδρια. Μόνο ο Ουρανός θα αποκαλύψει τα πραγματικά αποτελέσματα.   


Πώς καλύπτονται τα έξοδα;  ΄Εχετε τη συμπαράσταση κάποιας εκκλησίας ή οργάνωσης;

Τα έξοδα του Ι.Σ. καλύπτονται μόνο από τα τροφεία και από τη λογία της Κυριακής. Μεγάλο μέρος της λογίας πηγαίνει σε διαφόρους ιεραποστόλους και ιεραποστολές. Ως τώρα κάθε χρόνο καλύπτονται όλα τα έξοδα.


Στην ιεραποστολική έκθεση παίρνουν μέρος όσες οργανώσεις και εκκλησίες το επιθυμούν;

Στην έκθεση συμμετέχουν ιεραποστολές και οργανώσεις που έχουν διακονία στην πατρίδα μας, που είναι υπερδογματικές.  Δεν παίρνουν μέρος εκκλησίες.


Το Ιεραποστολικό έχει κάποια σχέση με κάποια ορισμένη δογματική απόχρωση;

Το Ι.Σ. είναι αυστηρά υπερδογματικό, γι αυτό συμμετέχουν άτομα από όλα τα δόγματα. Οι σύνεδροι βοηθούν να διατηρηθεί πνεύμα αδελφικής ενότητας, σεβασμού, κατανόησης, αλληλοεκτίμησης και αγάπης.


Ποιες είναι οι εντυπώσεις των συνέδρων;

Υπάρχουν αδέλφιά μας που έρχονται ανελλιπώς κάθε χρόνο στο συνέδριο. ΄Ενας αδελφός, π.χ., από τα Χανιά εδώ και 25 χρόνια δεν απουσιάζει από τα συνέδρια. Παρά τις ελλείψεις, στην οργάνωση κ.λπ., πολλοί εκφράζονται θετικά από τα μηνύματα και την όλη ατμόσφαιρα. Στην επέτειο των 10 χρόνων έγραψαν στο άλμπουμ τις εντυπώσεις τους πολλοί σύνεδροι. Ενδεικτικά σταχυολογούμε μια-δυο σειρές από 5 απ’ αυτά: Ο Μ.Μ. έγραψε: «Το Ι.Σ. έχει γίνει σταθμός στη ζωή μου και είναι προωθητική δύναμη για νέους στόχους, οραματισμούς, για αφιέρωση». Γ.Μ.: «Το Ι.Σ. είναι το πιο σημαντικό κάθε χρόνο στην Ελλάδα». Ν.Κ. «Καθώς επιστρέφαμε στο Ρέθυμνο, κάτι άλλαξε μέσα μας». Ι.Ε.: «Για πρώτη φορά βρεθήκαμε σε τέτοιο ευλογημένο περιβάλλον». Γ.Δ.: «Ειδικά για μένα είναι κάτι ξεχωριστό, γιατί με βοήθησε να γνωρίσω περισσότερο την καρδιά του Θεού».


Ποια είναι η προοπτική του Ιεραποστολικού στο μέλλον;

Αν και τα τελευταία 5 χρόνια παρατηρείται κάμψη στα Ι.Σ. σε αριθμούς, η διακονία αυτή συνεχίζεται, με τη Χάρη του Θεού. Στο κλείσιμο των 30 χρόνων έγινε και μια σεμνή τελετή. Οι περισσότεροι από την παλιά επιτροπή αποχώρησαν. Τώρα, συνεχίζουν μερικά μέλη της παλιάς επιτροπής, που έχουν πλαισιωθεί με νέα πρόσωπα: Πρόεδρος: Φώτης Ρωμαίος, Αντιπρόεδρος: Γιώργος Υφαντίδης. Γραμματέας: Θοδωρής Καλογερόπουλος. Ταμίας: Μπάμπης Παπαδόπουλος και μέλη: Ιωνάθαν Μακρής, Κώστας Λαζαρίδης και Στέφανος Μποτώνης. Παρακαλούμε να προσεύχεστε για το Δ.Σ.  και για το Ι.Σ.  


Αναδημοσίευση από το ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΑΣΤΗΡ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ” τεύχος 8 / έτος 157 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΙΣΤΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΚΙΝΗΣΕΙΣ

@

EPITROPE_DIORGANOSES.html
PROEGOUMENA_SYNEDRIA.html
PHOTOGRAPHIES.html
KINESEIS.html
EPIKOINONIA.html

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

SYNEDRIO_2016.html